HOE KAN IK U VAN DIENST ZIJN ?

NABESTAANDENBEGELEIDING:
HULP BIJ ADMINISTRATIEVE EN PRAKTISCHE ZAKEN RONDOM EEN OVERLIJDEN

Voordat ik begonnen ben met de opstart van mijn éénmanszaak P&B Support, heb ik zelf in mijn zeer dichte familie te maken gehad met de praktische, administratieve en financiële nasleep van 2 overlijdens. Ik heb zelf ervaren hoeveel werk het is en wat er aan kennis en kwaliteiten nodig is, om alles correct te kunnen afhandelen.... en dat in een emotionele zware periode. Ik heb van deze periode veel geleerd en heb ook ervaren dat persoonlijke ondersteuning in deze fase geen overbodige luxe is. Voor mij was dit de "trigger" om te starten met mijn éénmanszaak.

Een overlijden... wat nu ?
Na het overlijden van een familielid of geliefde, blijft u als nabestaande achter met verlies, gemis en rouw. Vaak wordt deze periode als heftig ervaren, waarbij er veel geregeld moet worden. Je hebt het gevoel dat je geleefd wordt en op adrenaline de periode door komt. De begrafenisondernemer begeleidt jou en je naasten in de periode na het overlijden tot en met de begrafenis of crematie. Maar wat als de uitvaart voorbij is, wie helpt u dan verder met de praktische, administratieve en financiële rompslomp ?

Mensen die al eens te maken gehad hebben met het overlijden van een dierbare, weten hoeveel post er op de deurmat valt en hoeveel zaken er geregeld moeten worden. De Belastingdienst, banken, rekeningen, verzekeringen,... het lijkt wel of iedereen iets van u wil of nodig heeft. Nabestaanden zien vaak door de bomen het bos niet meer, weten niet wat dringend is, zijn te geëmotioneerd of kunnen alles wat geregeld moet worden moeilijk combineren met een dagelijkse full-time job, een druk gezinsleven en / of andere familiale verplichtingen.


"Als Consulent Nabestaandenzorg
gids ik u graag door / ontzorg ik u graag in
deze moeilijke periode."

Wat zijn mijn absolute TOP-prioriteiten
in het ganse traject "Hulp bij afwikkeling nalatenschap" ?

1) Leefgeldrekening regelen:

Wanneer iemand overleden is, zijn alle banken wettelijk verplicht om alle rekeningen én kluizen van zowel de overledene, als van de huwelijkspartner te blokkeren. Dit gebeurt van zodra de bank op de hoogte is van het overlijden. Concreet kunnen de nabestaanden dan geen geld meer opnemen en geen betalingen of overschrijvingen meer doen. Uit mijn praktijkervaringen weet ik dat dergelijke blokkering 4 tot 6 weken kan duren, vooraleer alles administratief in orde is om alle rekeningen en kluizen terug vrij te geven. Hoe betaalt u de boodschappen en lopende rekeningen in deze periode ?

Samen met u zorg ik ervoor dat u zo snel mogelijk een leefgeldrekening ter beschikking heeft, waarmee u de kosten van uw eigen levensonderhoud kan betalen.

2) Vrijgave van alle geblokkeerde
zicht-, spaar- en beleggingsrekeningen /
Uitbetaling van verzekeringsproducten:

Banken kunnen de rekeningen van een overledene (én diens huwelijkspartner of wettelijk samenwonende partner) pas vrijgeven op basis van het uittreksel uit de overlijdensakte én een attest of akte van erfopvolging.

Voor uitbetaling van Spaar-, Beleggings- en / of Levensverzekeringsproducten waar de "Begunstigde bij overlijden" contractueel werd vastgelegd, hoeven bovenstaande formaliteiten niet en kunnen de corresponderende bedragen onmiddellijk worden uitbetaald aan de betrokken begunstigden na het invullen en ondertekenen van desbetreffende regelingskwijtschriften.

Samen met u bekijk ik wat er exact moet gebeuren en zorg ik ervoor dat de banken en verzekeringsinstanties zo snel mogelijk alle noodzakelijke documenten in hun bezit hebben, zodat de betrokken rekeningen kunnen worden vrijgegeven / verzekeringsproducten kunnen worden uitbetaald.

3) Betaling van facturen overledene
in periode van geblokkeerde rekeningen:

Bepaalde facturen kunnen betaald worden van de geblokkeerde zichtrekeningen, als de betalingen wettelijk toegelaten zijn en als er voldoende geld op de rekeningen staat. Samengevat gaat het om alle facturen van kosten verwant met het overlijden én om bepaalde andere facturen (medische kosten, nutsvoorzieningen, huur en brandverzekering laatste woonplaats, verblijfkosten rusthuis,...) op naam van de overledene.

Samen met u zorg ik ervoor dat deze facturen zo snel mogelijk aan de bank worden bezorgd, samen met (indien vereist) de volledig ingevulde en ondertekende betalingsopdrachten.

4) Nakijken of er recht is op overlevingspensioen
of andere (verhoogde) tegemoetkomingen:

Als huwelijkspartner kan u in bepaalde gevallen recht hebben op een overlevingspensioen of kinderen kunnen recht hebben op verhoogde kinderbijslag of een verhoogde studiebeurs, wanneer één van beide ouders overlijdt.

Samen met u bekijk ik op welke tegemoetkomingen u (of uw gezin) recht heeft en brengen we zo snel mogelijk hiervoor alles administratief in orde.

5) Opmaak en tijdig indienen van de
aangifte van nalatenschap bij de Vlaamse Belastingdienst:

Binnen de 3 weken na het overlijden stuurt de Vlaamse Belastingdienst (VLABEL) een uitnodiging tot aangifte van de nalatenschap. Deze brief wordt gestuurd naar de laatst gekende woonplaats van de overledene.

Als het overlijden in België heeft plaatsgehad, hebben nabestaanden hebben tot 4 maanden na het overlijden de tijd om deze aangifte in te dienen. Er kan hiervoor een beroep worden gedaan op een notaris, maar dat is wettelijk niet verplicht.

Kiest u als nabestaande ervoor om de aangifte van nalatenschap van uw dierbare zelf in te dienen en wenst u hulp en ondersteuning bij het opstellen / invullen hiervan, dan kan u een beroep op mij doen. Samen zorgen we er voor dat de aangifte tijdig wordt ingediend en dat gunstregelingen (vrijstellingen of verminderingen van erfbelasting) waarop men eventueel recht zou hebben, ook expliciet in de aangifte aangevraagd worden.


6) Beëindigen of omzetten van contracten,
verzekeringen en abonnementen:

Samen met u overloop ik alle lopende contracten, verzekeringen en abonnementen op naam van de overledene. Niet alles wordt per definitie stopgezet, we bekijken alles samen in detail en passen aan naar de nieuwe situatie. Indien beslist wordt om toch stop te zetten, bekijken we samen of er nog bedragen kunnen worden gerecupereerd / teruggevorderd.

Administratieve procedures worden opgestart en doorlopen, teneinde alles zo snel mogelijk in orde te krijgen.


"Hulp bij het afwikkelen van een nalatenschap" is een brede dienst, en beperkt zich niet alleen tot bovenstaande TOP-prioriteiten. Samen inventariseren we alle administratieve, praktische en organisatorische zaken die moeten in orde gebracht worden, dit rekening houdend met uw persoonlijke situatie. Afhankelijk van uw wensen, kan ik u hierin al dan niet volledig ontzorgen. Wilt u bepaalde zaken slechts gedeeltelijk uit handen geven, of liever helemaal niet, maar heeft u wel behoefte aan iemand die naast u staat en u ondersteunt?
Ook dat is mogelijk. U bepaalt zelf welke rol ik heb in uw hulpvraag.



HULP BIJ UW OVERIGE (THUIS)ADMINISTRATIE

De administratie bijhouden en zaken (digitaal) regelen
kan op een gegeven moment moeilijk worden.

* U bent het niet gewend om zelf de thuisadministratie te doen,
omdat uw partner dat altijd deed...
U loopt vast en bent het overzicht kwijt...
Het is even teveel of het lukt gewoon niet meer...

* U bent niet (of niet meer) vertrouwd met de sterk veranderende digitale wereld...
Het lijkt wel of alles nu digitaal moet gebeuren
met het inlezen van de identiteitskaart...
Het lijkt wel of bepaalde aanvragen administratief complexer zijn geworden...

* U krijgt meer en meer "digitale post"...
Een burgerprofiel en eBox voor alle communicatie,
fiscale attesten en documenten van de overheid...
Een elektronisch portaal ("Mijn Gezondheid | eHealth") met een overzicht van uw gezondheidsgegevens en waar de resultaten van (labo)testen en onderzoeken beschikbaar worden gezet...

U moet m.b.t. uw (thuis)administratie meer en meer
terugvallen op uw kinderen of op andere mensen uit uw omgeving en u wil dat niet meer...

Klinkt bovenstaande u niet onbekend in de oren
en zijn dit ook zaken waar u tegenaan loopt ?

Laat mij u helpen !
Afhankelijk van uw noden, help, ondersteun of ontzorg ik u, dit éénmalig of periodiek.
Samen nemen we de huidige administratie door.
We bekijken document per document en stemmen af wat ermee moet gebeuren.
We gaan documenten ordenen op een manier die voor u logisch en makkelijk is.
We bedenken samen een systeem om nieuwe post en documenten apart te leggen
en regelmatig te verwerken.
Resultaat is een thuisadministratie die terug keurig op orde is!

HULP BIJ HET INVULLEN VAN UW BELASTINGAANGIFTE

Elk jaar in juni is het weer zo ver: de stress m.b.t. het invullen van de aangifte personenbelasting.
Voor Corona was het gemakkelijker en kon je voor het invullen van je belastingbrief persoonlijk langsgaan bij verschillende instanties. Er werden zelfs "zitdagen" georganiseerd...
Helaas zijn de mogelijkheden nu veel beperkter
en krijg je in veel gevallen enkel telefonische assistentie...

Hier ook: geen zorgen en laat mij u helpen !

Ik bekijk dossier per dossier wat er moet aangegeven worden
en welke aftrekposten er in rekening kunnen worden gebracht.

Ook hier ben ik niet aan mijn proefstuk toe.
Reeds jarenlang vul ik (buiten mijn eigen belastingaangifte) de aangifte personenbelasting in,
voor verschillende familieleden en vrienden.

Misschien dit jaar ook die van u ?